Cinque Terre gdzie zjeść
Podczas zwiedzania perełek wybrzeża liguryjskiego warto pochylić się nad serwowanymi tutaj daniami. Poniżej znajdziecie sprawdzone przezemnie miejsca na mniejszy i większy posiłek podczas odkrywania uroków Cinque Terre.
Vernazza szybki lunch
Do Vernazzy dotarłam Lazurową Ścieżką wiodącą z Monterosso. Akurat był czas na drugie śniadanie, dlatego nie rozglądałam się za dużymi restauracjami.
Wybrałam ciekawie wyglądającą knajpkę Batti Batti Focacciera serwującą pizzę na kawałki oraz focaccię. Wszystko szybko, tanio i na ciepło. Do wyboru jest naprawdę sporo pyszności. Ceny są bardzo przystępne od 3 do 5 EUR za kawałek, dlatego jest to idealne miejsce na niedrogi lunch. Znajdziecie tutaj opcje wegetariańskie oraz mięsne.
Riomaggiore owoce morza
Do Riomaggiore dotarłam w porze sjesty. Jest to dość irytujący zwyczaj południowców – wtedy kiedy my mamy porę obiadową, oni mają zamknięte knajpy… Buszując przed wyjazdem w internecie przeczytałam dużo dobrych opinii o restauracji Dau Cila, jednak niestety miała przerwę.
Nie mając dużego wyboru skierowałam się tam, gdzie było otwarte i nie zawiodłam się. Bar Centrale na głównej drodze w starym mieście to bardzo ciekawe miejsce. Łączy w sobie kawiarnię, lodziarnię i restaurację. Karta jest krótka, znajdziecie tu ryby, makarony i lasagne. Cenowo też było przystępnie.
Riomaggiore smażone krewety Cinque Terre
Będąc w Cinque Terre nie możecie nie skusić się na smażone owoce morza. W każdej z miejscowości z pewnością miniecie turystów z rożkami wypełnionymi smażonymi kalmarami, krewetkami, anchois czy rybami. To zdecydowanie miejscowe, typowe danie, którego warto spróbować.
Najbardziej znana smażalnia to Tutti Fritti. Mieści się ona przy głównej ulicy w Riomaggiore. W ofercie mają małe i duże rożki. Cena uzależniona jest od tego co zamówicie, a wybór jest spory. Od zwykłych frytek, przez angielskie fish and chips, aż do smażonych owoców morza.
Dodaj komentarz