Troki
Troki to niewielka miejscowość na Litwie słynąca z niezwykle fotogenicznego zamku na wyspie. Ponadto zjecie tu przepyszne kybyny i poznacie mniejszość karaimską.
Zamek Troki
Troki to jedna z najpopularniejszych atrakcji Litwy, zaraz obok Wilna, Mierzeji Kurońskiej i Góry Krzyży. Jego najważniejszym punktem jest Zamek, który zlokalizowany jest na wyspie. Co ciekawe to jedyny zamek na wyspie w Europie Wschodniej. Początek jego budowy datuje się na XIV wiek. Został on niemalże zrównany z ziemią przez Rosjan w 1655 roku. W czasie dwudziestolecia międzywojennego rozpoczęto jego odbudowę, którą zakończono w latach 80tych. Obecnie podziwiać możemy jego rekonstrukcję.
Prowadzą do niego dwa mosty połączone niewielką wysepką. Można go obejść dookoła. Wstęp do sal i muzeum jest dodatkowo płatny.
Jeśli chcecie podziwiać zamek z innej perspektywy możecie skusić się na wypożyczenie rowerka wodnego, kajaka lub łódki.
Kolorowe domki i karaimowie
Kiedy już odwiedzicie zamek koniecznie skierujcie się do dzielnicy Karaimów. Jest ona niezwykle malownicza i kolorowa.
Karaimowie to nieliczna grupa etniczna. Mają oni własną religię, tradycje i kulturę. Wywodzą się z terenów Izraela, Iraku i Iranu. Ich religia czyli karaimizm to odłam judaizmu. Uznają on Torę, ale nie uznają Talmudu. Na tereny Litwy, do Troków, sprowadził ich ponad 6 wieków temu Wielki Książe Witold. Od tego czasu Karaimowie zamieszkiwali Troki i inne miejscowości, pracując jako załogi zamków.
Do dziś żyją w Trokach, w niewielkich, kolorowych drewnianych domkach. Oprócz intensywnych kolorów domy Karaimów charakteryzują się trzema oknami, które zwrócone są w stronę ulicy. Zgodnie z tradycją jedno z nich przeznaczone jest dla Boga, drugie dla księcia Witolda, zaś trzecie dla gospodarza.
Gdzie zjeść w Trokach
Jak Troki to tylko karaimskie pieczone pierogi z różnymi nadzieniami – kybyny. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i nadziewa farszem. Tradycyjnie jest to nadzienie mięsne zazwyczaj baranie, ale obecnie bez problemu znajdziecie wersje wegetariańskie lub z innym, mniej wyrazistym w smaku mięsem. Serdecznie polecam restaurację Kybynlar.
Dodaj komentarz